Horgászat hazánkban!

Magyarországon rengeteg világszínvonalú horgászvíz kínál horgászati lehetőséget. A Kárpát-medence két nagy folyója, a Duna és a Tisza átszeli az országot, és számos holtággal és számos mellékfolyóval is rendelkezik.
Három nagy és természetes tóval rendelkezünk mint, a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó, számtalan nagy vízgyűjtő, több kőfejtő tó, sok kisebb természetes tó és kisebb-nagyobb csatornát is meg lehet látogatni horgászati célból. Ezekben a folyókban és vizekben pedig számos különböző halfaj található, mint a ponty, a süllő, a harcsa, a csuka és angolna. A országunkban közel 130.000 ha. vízterület van, melyből 70.000 ha. a horgászok rendelkezésére áll. Mind ez biztosítja, hogy Magyarországon egyre népszerűbb a horgászat. A horgászturizmus – a külföldi horgászok egyre nagyobb elánnal érkeznek hozzánk, mert nálunk még megtalálhatók olyan érintetlen partszakaszok, melyek életreszóló élményeket nyújtanak. Nem mellesleg egy fárasztó horgász nap után, a remek vendégszeretet, a nagyon finom ételek mind-mind csábítják a külföldi horgászokat.

 

Szürkület a Cselek Tanyán

A legtöbb országhoz hasonlóan nálunk is szükséges a horgászengedély. A horgászengedélyeket a Magyar Horgászok Országos Szövetsége (MOHOSZ) adja ki, és évente megújítja. A magyarországi horgászat gyakorlásához a külföldieknek és magyar állampolgároknak rendelkezniük kell horgászengedéllyel, valamint az adott területre vonatkozó egyéb területengedéllyel.

A jó horgászok betartják a horgászati ​​korlátokat, hogy megmentsék a halállományt. A méretkorlátozás határozza meg, hogy egy halfajból mekkora a legkisebb fogható és hazavihető méret. Minden halfajnál más és más.
A közeli szezon egy másik fontos szempont, amelyet a horgásznak figyelembe kell vennie. Minden halfajnak megvan a maga ívási ideje, és nem szabad őket zavarni a „lakodalom” idején, merthogy a populáció gyarapodása rendkívül fontos, így a horgászok több halat foghatnak a jövőben. A napi fogás mennyisége is korlátozott, minden víznek megvannak a maga mennyiségi korlátozásai, ezek a szabályok nálunk a Cselek Horgász-tanyán is meg vannak.
A legtöbb magyar horgász célja pontyhalászat, ez a halfaj a leggyakoribb a magyar vizekben A külföldi horgászok gyakran mondják, hogy „Magyarország a pontyok országa”, de nálunk előforduló változatos vizek miatt a „nagy ragadozóhalak országa” is jellemzővé vált az utóbbi időben. Magyarországon gyakori és kedvelt ragadozó a süllő, a harcsa, a csuka. Ezen haltípusokról a következő blogban fogok részletes ismertetőt adni, de addig is nézzetek be hozzánk!

Tudtad?

Nálunk faházat is tudsz foglalni!
Érdeklődj telefonon vagy e-mailben.