Halak típusai, fajtái, jellemzői

A halak vízi gerincesek. Általában kopoltyújuk, páros uszonyuk, pikkelyekkel borított hosszú testük van, és általában hidegvérűek. A hal kifejezés a lámpásokra, cápákra, coelakantokra és rájaúszójú halakra vonatkozik, de nem taxonómiai csoport, amely egy közös őst és annak összes leszármazottját tartalmazza. Ehelyett a halaknak 3 fő osztálya, csoportja vagy típusa van: csontos hal (Osteichthyes), állkapocs nélküli hal (Agnatha) és porcos hal (Chondrichthyes). A halak a gerincesek legváltozatosabb csoportja, több mint 33 000 különböző halfajjal.

De hogy pontosan hány különböző hal létezik a világon, azt senki sem tudja, folyamatosan újabbakat fedeznek fel. Az világ óceániban, tavaiban már több mint 35 000 hal faj található, de ez folyamatosan növekedik. A cselek tanya tavaiban ponty, süllő, harcsa és koi ponty található és várja a horgászokat.

5 jellemző, ami minden halnál megfigyelhető

A halak három szuperosztályba sorolhatók: csontos halak (Osteichthyes), pofátlan halak (Agnatha) és porcos halak (Chondrichthyes). A sugárúszójú halak az Actinopterygii osztályba tartoznak, míg a lebenyúszójú halak a Sarcopterygii osztályba tartoznak. Mindkettő csontos halak kládja.

Bár elképesztően sok, különböző hal él a világon, azért ettől függetlenül minden halnak van néhány közös tulajdonsága, amely megkülönbözteti őket más állatoktól.

  • Hidegvérűség: Minden hal ektoterm vagy hidegvérű, vagyis nem tudja szabályozni belső testhőmérsékletét. Még a melegvérű halak, például a tonhal és a makréla cápák is csak bizonyos területekre korlátozódnak „regionális endotermiával” vagy melegvérűséggel.
  • Vízi élőhely: Minden hal vízben él, legyen az édesvízi vagy sósvíz. Azonban nem minden vízben élő lény hal.
  • Légzőkopoltyúk: A halaknak egész életciklusuk során kopoltyújuk van. A vízi élőhelyekhez hasonlóan, bár minden halnak van kopoltyúja, nem minden kopoltyús lény hal.
  • Úszóhólyag: A speciális szervek megtelnek levegővel, hogy a halakat a felszínen tartsák, és egyes fajoknál segítik őket az alacsony oxigénszint melletti túlélésben. Segítik a halak alvását is, és elég érzékenyek ahhoz, hogy észleljék a táplálék és a ragadozók mozgását.
  • Mozgásuszonyok: Leggyakrabban a farokúszó, egy pár oldalúszó, egy hátúszó és egy anális úszó. Léteznek változatok, de mindegyik mozgást, manőverezhetőséget és stabilitást biztosít.

Tudtad?

Nálunk faházat is tudsz foglalni!
Érdeklődj telefonon vagy e-mailben.