Pontyokról röviden

Hazánkban aki horgászik az biztos, hogy már találkozott ponttyal, mindenki ismeri mindenki tudja, hogyan néz ki, mik az ismertető jegyeik, mi a bevált recept egy ponty kihorgászásához.

A következő blogban a pontyokról általánosságban szeretnénk írni egy-két érdekességet, mert a Cselek Tanya tavaiban nagyon sok ponty található és várják a horgászokat.

A világ egyik legnépszerűbb tavi vagy akváriumi halfajtájaként számos pontyfajt szelektív tenyésztést végeztek alakja, színe és betegségekkel szembeni ellenálló képessége szempontjából. Ez a gyakorlat valószínűleg valahonnan Kínából származik, majd elterjedt a világ többi részére. Ma a pontyhalak gyakoriak a mesterséges tavakban, az akvakultúrában, valamint a szabadidős és kereskedelmi horgásztavakban.

3 hihetetlen tény a pontyról:

Egyes fajok nagyon sokáig túlélnek alacsony oxigéntartalom mellett.

A hírnév ellenére az aranyhalak és más pontyok igenis jó memóriával rendelkeznek.

Sok zűrzavar van a „ponty” elnevezés körül, mivel valójában informális, és nem tudományos kifejezés. A tudományos osztályozáshoz legközelebb álló dolog a Cyprinidae család (amely valójában a ponty ógörög nevéből, a kuprinosból származik; ennek lehet némi köze Aphroditéhoz, a szaporodás és a szerelem istennőjéhez).

Mivel a „ponty” nem egy jól definiált tudományos fogalom, nincs egységesen elfogadott fajszám. De számos jól ismert és népszerű típus létezik:

Aranyhal: A kínai vadon élő pontyokból származó aranyhal valójában a kárász nemzetség tagja, de a mesterséges szelekciónak köszönhetően az emberi szem számára kellemesebb megjelenés érdekében megváltoztatták és tenyésztették. Ez a faj először a 17. században érkezett Európába, és gyorsan kedvencévé vált.

Közönséges ponty: Európa és Ázsia vízi útjairól származik, barna, zöld, fekete és fehér színezetű. Később a 19. században bevezették az Egyesült Államokba.

Amur: A csontos halak osztályába, a pontyalakúak rendjébe, a pontyfélék családjába tartozik .A Kelet-Ázsiából származó amur hosszú, szinte torpedó alakú testű, növényevő faj. Naponta testtömegének háromszorosát fogyasztva az amur nagyon gyorsan növekszik.

Hogy néz ki a ponty?

Ez egy nagyon változatos halcsoport, de van néhány jellemzője, amely egyesíti őket. A legtöbb ilyen halnak nagy, kerek teste van. Egyedülálló szerkezetük van, amely összeköti az úszóhólyagot a hallórendszerrel, hogy fokozza és felerősítse a rezgéseket és a hangokat. A legtöbb pontyhalnak van márnája (hosszú bajusza), amivel érzékeli a környező környezetet, de néhány fajnak ez teljesen hiányzik.

A vadon élő pontyhalak általában tompább színűek, például barna, zöld, ezüst, fekete és fehér. De időnként felbukkan egy-egy világosabb narancssárga vagy vörös ponty. Ezeket a példányokat az emberek választották ki megjelenésük alapján, hogy olyan háziasított fajokat hozzanak létre, mint az aranyhal.

A pontyok elterjedése, populációja és élőhelye, táplálkozása

A ponty édesvízi hal, amely először Európa és Ázsia tavaiban, folyóiban fejlődött ki, bár egyes fajok az év egyes időszakában részben sós vagy sós vízben is megjelennek.
Ez egy mindenevő hal, amely a víz alján lévő koszban ás és keresi táplálékát – vízi növényeket, rovarokat, rákféléket, férgeket.

Tudtad?

Nálunk faházat is tudsz foglalni!
Érdeklődj telefonon vagy e-mailben.