Süllőkről röviden

A fogassüllő vagy süllő a sugaras úszójú halak osztályába, a sügéralakúak rendjébe és a sügérfélék családjába tartozó faj. Az egyik legnemesebb hazai ragadozó halunk. 

Álló és folyóvizekben egyaránt megtalálható, főbb ismertetői: feje hosszúkás, háta szürkészöld, oldala ezüstös színű. Szája csúcsbanyíló. A hátán kb. 10-12 sötét sáv látható, hátúszói és farokúszója is foltos. Színe élőhelyenként változó amit a víz jellege és aljzata befolyásol: a Balatoni süllők közismerten világosabbak más vizekben élőkhöz képest. 

Súlya alapján is megkülönböztetik, ha másfél kilósnál nagyobb akkor már fogasnak vagy fogassüllőnek hívják. Ezeknél a példányoknál a szájban 4 darab kapófogak is vannak 2 felül és 2 lent, melyek a zsákmány szerzésben segítenek.

Egészen az 1700-as évekig arról spekuláltak, hogy a süllő valami hibrid fajta, a csuka és a sügér keveréke lehet. Ezért adta neki a svájci zoológus Gessner az 1500-as években a Lucio-perca nevet ami „csukasügért” jelent. A leírásában többek között a következőt olvashatjuk: „Ennek a különleges német halnak a feje egy csukáé de a testének többi része meg egy sügér”. A tudományos nevét nem régen cserélték le Stizostedion lucioperca-ról Sander lucioperca-ra. 
 
Az ivarérett süllő testhossza 40-50 cm és testsúlya 1-2 kg. Magyarországon a legnagyobb horogra akadt példányok 10 kg és 80-90 cm-esek amivel a harmadik helyre szorul testméretben a harcsa és a csuka után. Lelőhelye a folyó vizekben, zúgok, áteresztők, zsilipek és duzzasztók közelében, mivel rendkívül oxigénigényes hal. A mederben nagyobb kővek között szívesen tanyázik, abszolút egy rejtőzködő típus.

Táplálkozása mivel ragadozó hal, ezért az adott vízterületen gyakori halak közül válogatja táplálékát, nem annyira faj, mint inkább méret alapján szelektálva közöttük, a kisebb méretűeket részesítve előnyben és ezért lehet halszelettel csalizott kézséggel kapásában bízni. Valószínűleg lassúbb emésztése miatt nem olyan falánk ragadozó, mint a dunai galóca vagy a csuka. 

A horgászni vágyók nálunk, a  Cselek horgász tanya vizeiben is kihorgászhatják a süllőket, de mellette ponty és harcsa is horogra akadhat.

Rendezvényhelyszín
a természet ölelésében

– Esküvők
– Céges rendezvények
– Fotózások
– Születésnapi party-k
– Akár több száz fős eseményeknek helyszín
Várunk szeretettel!

Tudtad?

Nálunk faházat is tudsz foglalni!
Érdeklődj telefonon vagy e-mailben.