Keszegekről röviden

A keszeg általában 30-55 centiméter hosszú, bár néhány 65 centiméteres példányt is feljegyeztek és általában 1-3 kilogramm súlyú. Magyarországon a máig legnagyobb keszeg 2,1 kg-ot nyomott.

Teste oldalirányban lapított és magas hátú, szája enyhén alulmúlt. Ezüstszürke színű, bár az idősebb halak különösen tiszta vizekben bronzszínűek lehetnek. Az uszonyok szürkés-feketék, de soha nem vörösesek. 

Európában nagyobb folyóvizek torkolataiban találhatók meg. Magyarországon is lassabb folyású folyókban, nagyobb tavakban, holtágakban – , az állóvizek közül a Balatonban, a Velencei-tóban és a Tisza-tóban – találhatók nagyobb állományok.  A Cselek horgász tanya vízeiben sajnos nem találhatók keszegek. Életük nagy részét rajokban töltik és állandóan táplálék után vándorolnak, általában plantónevők, de szívesen elfogyasztják a vízbe hullott rovarokat is. Az íz- és szagérzékelésük fejlett, messziről kiszagolják az etetőanyagot, ezért célszerű minél ízesebb, szagosabb csalit használni. 

Keszegeknek számos fajtájuk van, melyeket most csak felsorolás szintjén írok le nektek, de a jövőben egy-két típust részletesebben is bemutatok a blogon keresztül – Karikeszek, bagoly keszeg, lapos keszeg, szilvaorrú keszeg, bodorka,  vörösszárnyú keszeg, jász keszeg.

 

Rendezvényhelyszín
a természet ölelésében

– Esküvők
– Céges rendezvények
– Fotózások
– Születésnapi party-k
– Akár több száz fős eseményeknek helyszín
Várunk szeretettel!

Tudtad?

Nálunk faházat is tudsz foglalni!
Érdeklődj telefonon vagy e-mailben.