Amurról röviden és 3 érdekes tény

Az Amur az egyik legmegosztóbb hal, a horgászok imádják, míg a természetvédők kiraknák a magyar vízekből. Legnagyobb hátrányuk, hogy addig esznek amíg élelmet találnak, ezzel pedig nem minden esetben tesznek jót a környezetüknek. Sok halastóba csak steril halakat telepítenek, hogy ezzel is megakadályozzák a túlszaporodását és azzal járó károkat, de honnan is származnak. Nevét az Amur folyóról kapta, Oroszország és Kína határfolyójáról, melynek középső és alsó szakaszán terjedt el. 

Megnyúlt testű, hengeres, oldalról enyhén lapított torpedó formájú, rendkívül izmos hal. Feje a testéhez képest kicsi. A száj félig alsó állású, a szájnyílás hátsó része enyhén lefelé lejt. Az ajkak jellegzetesen vastagok és kemények. A nagy szemek a megszokottnál alacsonyabban vannak. A széles homlokon az orrnyílások és a száj között sekély bemélyedés található. A robosztus test viszonylag kicsi úszókat visel. 

3 tény az amurról amit nem biztos, hogy tudtál:

Jól tűrik a sós vizet, akár napokig is képes túlélni olyan vízben amelynek magas a sótartalma,

Az amurokat, úgy teszik sterilre, hogy a tojásokat stresszhatásoknak teszik ki. Ez a géneket diploid helyett triploidtá teszi. A triploid lényegében azt jelenti, hogy a tojás három kromoszómakészletet tartalmaz a normál kettő helyett. A triploid halak nem lennének képesek életképes utódokat létrehozni más halakkal együtt.

Fű- vagy gyomirtóként való hasznossága miatt az amur a világ legnépszerűbb akvakultúrás (vagy kereskedelmi tenyésztési) halai közé tartozik.

Az amur azért is igazán népszerű a sporthorgászok körében, mert elképesztő nagy példányokat is ki lehet fogni. A valaha feljegyzett legnagyobb példány több mint 180cm hosszú és 50 kg-os volt.

A Cselek-tanya horgásztavaiban nincs jelen az amur, nálunk pontyot, harcsát és süllőt lehet horgászni. Nézz be hozzánk, foglalj időpontot és horgász nálunk.

Tudtad?

Nálunk faházat is tudsz foglalni!
Érdeklődj telefonon vagy e-mailben.