Domolykó és amit tudni kell róluk

A pontyfélék családjába tartozó, őshonos folyóvízi halunk. A folyóvízi horgászok zsákmányában gyakran szerepelnek a domolykók. 

Teste vaskos, hengeres, oldalról csak enyhén lapított. Feje feltűnően nagy, amit néhány népies neve találóan fejez ki.  Háta zöldesbarna színű, oldalai ezüstösek, hasa fehéressárga. A domolykó uszonyai jól meghatározottak, színtelentől vörösig terjednek, a hal korától függően. A kis domolykó összetéveszthető a dézsával, egyszerű módja annak, hogy különbséget tegyen a kettő között, ha megnézzük az uszonyokat. A domolykónak nagy uszonyai vannak, amelyeknek lekerekített, domború hátsó szélei vannak. 

Legnagyobb mennyiségben a kis folyókban találhatók. Gyors folyású síkvidéki folyók partjai mentén, de előfordulnak kicsi hegyi patakokban is. Szereti az oxigénben dús vízeket. Nagyon jó az alkalmazkodó képességük. A felnőttek magányosan élnek, míg a fiatalok csoportosan fordulnak elő. A kis testű egyedek part mentén a víz alján található növényekből táplálkoznak, míg, a nagytestű egyedek túlnyomórészt halakat zsákmányolnak.  A legnagyobb hazai domolykót 1987-ben fogták ki, melynek súlya 6,25 kg volt.

A Cselek-tanya horgásztavaiban nem található domolykó, de gyere és horgász nálunk pontyot, harcsát vagy süllőt. Nézz be hozzánk, tölts el nálunk akár több napot is.

Rendezvényhelyszín
a természet ölelésében

– Esküvők
– Céges rendezvények
– Fotózások
– Születésnapi party-k
– Akár több száz fős eseményeknek helyszín
Várunk szeretettel!

Tudtad?

Nálunk faházat is tudsz foglalni!
Érdeklődj telefonon vagy e-mailben.