Kárász, ami az aranyhal rokona

Az Angliában őshonos, ma már szinte egész Európában és Ázsia egyes részein élő kárász tavakban és lassú folyású folyókban jól megélő édesvízi hal. Az angol pontynak, aranypontynak és porosz pontynak is nevezett faj a háziasított aranyhal rokona.

Történelmi jelentések szerint órákig képesek élni a vízen kívül, sőt még több napig is vastag külső bőrük megfagyása után. Nagy-Britanniában és néhány más országban a kárász horgászversenyek gyakori célpontja, a Cselek tanya tavaiban nem található kárász, de a kárász egyik rokona az aranyhal megtalálható a kerti tóban. Nem kell messzire menni ha egy aranyhaltól szeretnénk kívánni.

A kárász egy közepes méretű pontyhal, átlagosan körülbelül 10-15cm hosszú, bár némelyik akár elérheti a 30 centit is. Ennek a fajnak a legtöbb felnőtt hala körülbelül 2 kg-ot  nyom. De a legnehezebb kifogott kárász rekordja megközelítőleg 3 kg-os volt. A fiatal halak arany-bronz színűek, és felnőtt korukban aranyzöld színűvé válnak vöröses-narancssárga úszókkal. Pikkelyes hal, oldalvonala mentén átlagosan 33 pikkely található. Míg az aranyhalnak homorú hátúszója van, addig a kárász hátúszója domború.A kárász színe segít abban, hogy jól beolvadjon édesvízi élőhelyén. Ez a nyájas színezés ezért nem olyan népszerű a hazai halastavakban vagy édesvízi akváriumokban, mint az aranyhal, a koi vagy az orfe, egyéb ponty. 

5 kárász tény:

  • A kárász több órát is túlél a vízen kívül
  • Amikor a hal testének külső rétege lefagy, a kárász még néhány napig életben marad
  • Sokan ezt a halat „vad aranyhalnak” tartják, mivel a háziasított aranyhal és a kárász sok közös tulajdonsággal rendelkezik.
  • A legtöbb 10 évig él a vadonban, de akár 30 évig is élhet fogságban
  • Az ívás több tételben történik, szezononként összesen körülbelül 250 000 tojással

Rendezvényhelyszín
a természet ölelésében

– Esküvők
– Céges rendezvények
– Fotózások
– Születésnapi party-k
– Akár több száz fős eseményeknek helyszín
Várunk szeretettel!

Tudtad?

Nálunk faházat is tudsz foglalni!
Érdeklődj telefonon vagy e-mailben.