Pisztráng, édesvízi vagy sósvízi hal?

A pisztráng név egy édesvízi halfajtára utal, amely a világ hideg folyóiban és tavaiban él, hideg azt jelenti hogy nagyjából 10 fokos vízben érzi jól magát. A pisztráng elképesztően elterjedt halfaj, megtalálható Észak-Amerikában, Európában és a világ más részein. A legtöbb pisztrángfaj három kategóriába sorolható: édesvízi, sósvízi és anadróm. Az anadrom pisztrángok sós vízben töltik az időt, de visszatérnek az édesvízi patakokba, hogy ívjanak. Az édesvízi fajok egész életüket azonban a patakokban vagy folyókban tölthetik, ahol születtek, míg a vándorlók elképesztő távolságokat is leküzdenek, az óceánoktól a születésük helyéig utaznak szaporodásuk idején.

A pisztráng egy nagy hal, amelynek színe eltérő lehet attól függően, hogy hol él és milyen típusú pisztrángról van szó.  Egy átlagos pisztráng elérheti akár a 60 centiméter hosszúságot, de méretük fajonként változik. Az anadrom fajok általában nagyobbak, mint az édesvízi fajok, ezeknek a fajoknak nagyon nagy erőpróbát kell átélniük ívásuk idején, ezért is nagyobb, erősebb a testfelépítésük.

 Hosszú, ovális teste, kicsi feje, kicsi szemei ​​és a testén hátranyúló szája van. Legjellegzetesebb jellemzője a hátúszó, melyben különböző színű irizáló foltok találhatók. Általában sötét, oldalain ezüstös-szürke pikkelyek, de a színük fajonként és helyenként is változnak. Az édesvízi szivárványos pisztráng rózsaszín és lila színéről ismert, míg az acélfejű pisztráng teljes egészében ezüst színű.  

5 tény a pisztrángokról:

• Ez a hal hideg, tiszta vízben boldogul, 1800-as években még a Duna pesti szakaszán is található volt, de ahogy romlott a víz minősége úgy szorult vissza.

• A pisztrángoknak életük első hónapjában nincs pikkelye.

• A különböző helyeken élő pisztrángok színe eltérő, alkalmazkodnak a környezetükhöz.

• A főtt pisztráng finom, tápanyagban gazdag étel, az egyik legnépszerűbb hal ha a gasztronómiára gondolunk.

Magyarországon nagyon kevés helyen található természetes körülmények között pisztráng, mivel ahogy fentebb írtam hideg és kristálytiszta vizeket szereti, de azért van egy-két hely ahol fellelhető mint:  A Bükk hegységben található Szinva-patak, a Hámori-tavak és a Gradna-patak, az ország nyugati határán lévő Gyöngyös és Pinka patak, valamint a Zala folyó egytől-egyik remek pisztráng-lelőhely.

Tudtad?

Nálunk faházat is tudsz foglalni!
Érdeklődj telefonon vagy e-mailben.