Aranyhal jelene és múltja

Korábbi blog bejegyzésemben már megemlítettem az aranyhalat, mint a kárász, ezüstkárász háziasított, kitenyésztett rokona.

Az egyik legrégebben kitenyésztett és a legnépszerűbb akváriumi halak egyike, egyáltalán nem őshonos Európában. A 11. században jelent meg és széles körben terjedt el kínai kerti tavakban, majd onnan indult el a világ meghódítására. Mára már egy kerti tó elképzelhetetlen aranyhal nélkül. 

Manapság már 125 fajtát különböztethetünk meg, színe és formája alapján. Azonban a közönséges aranyhal kinézete összetéveszthetetlen. Ez mindenekelőtt egy ragyogó rézszínű arany szín, amely egyetlen más halon sem található meg. A kedvtelésből tartott állatok átlagas hossza 10 centiméter, de akár 30 centire is megnőhetnek, és több mint 4 kg-ot is nyomhatnak. A test lehet torpedó alakú vagy tojás alakú, de a legtöbb aranyhal egy pár mellúszóból, egy pár medenceúszóból, egy hátúszóból, egy anális úszóból és egy farok- vagy farokúszóból áll. Oldalvonalaik, amelyek segítségével érzékelik a nyomást, a mozgást és a rezgéseket a vízben, 27-31 pikkelyt viselnek, de a fejükön nem található pikkely. Hatalmas szemük van, szaglásuk és hallásuk kiváló.

5 tény az aranyhalakról:

A legnagyobb példány 34 centiméter hosszú volt.

A legnagyobb súlyú pedig 4,08 kg-ot nyomott.

Átlagosan 10 évet élnek, de előfordult olyan egyed aki megérte a 25 évet.

Az aranyhalak társas lények, nem szeretnek egyedül élni az akváriumban.

Az utolsó tény, akvárium takarítás miatt zacskóban maximum 8-12 órát tud meglenni.

Tudtad?

Nálunk faházat is tudsz foglalni!
Érdeklődj telefonon vagy e-mailben.